Detox Caribbean

Day to day dagboek Health-Detox Lifestyle.  Marina heeft de laatste 9 maanden het leefstijlprogramma doorlopen en is ruim16 kg afgevallen. Ze sport weer met regelmaat en voelt zich fit en gezond. de laatste kilo’s gaan er moeilijk af dus besluiten we iets anders te proberen en het Health-Detox lifestyle programma te gaan volgen. Hieronder haar ervaring; 

Na al sinds vorig jaar mei bezig te zijn met gezonder eten in combinatie met sporten, onder de bezielende leiding van Tamara, ga ik dan nu beginnen met een Detox kuur. Ik heb nog nooit eerder iets dergelijks gedaan en vind het dan ook bijzonder spannend. Maar ik ga ervoor, want ik heb een mooi doel. Eind april 2015 ga ik een weekje naar Suriname en daar wil ik graag deelnemen aan een zgn. Canopy Tour. In gewoon Nederlands: ‘aan een draad boven de jungle hangen’. En hiervoor moet mijn gewicht onder de 90 kg zijn. En daar zit ik nu nog een paar kilo boven…….

FASE I: VOORBEREIDING

Dag 1 – dinsdag 10 maart: Afgelopen weekend nog even heel erg lekker gegeten (Indische rijsttafel) voordat ik aan de 22 daagse uitdaging ga beginnen. Helaas heeft dat mijn gewicht weer omhoog gebracht naar 93 kg. Maar gelukkig reageert mijn lichaam tegenwoordig sneller op twee dagen gezond eten op zondag en maandag, zodat vandaag, tijdens mijn eerste Detox dag, de weegschaal op 92,3 kg. staat. Vanochtend voor het eerst de voedingssupplementen genomen. De smaak van de Wadalg poeder vind ik een beetje smerig, maar opgelost in een glas sinaasappelsap krijg ik het toch naar binnen. Het is even de tijd nemen voor de voorbereidingen voor mijn lunch trommeltje met salade, maar het resultaat is prima. Dit is wel te combineren met mijn werk. De rest van de dag verloopt ook goed en ’s avonds geniet ik van spinazie met een lekker visje.

Dag 2 – woensdag 11 maart: Geen bijzonderheden deze dag. De instructies in het Detox boekje van Tamara zijn helder en goed te volgen en te vertalen in een voedingsplan voor deze dagen. Wel fijn is dat, hoewel ik gewend ben om ’s ochtends een heerlijk schaaltje yoghurt met rode vruchten oid te eten en tussen de middag meestal crackers, hetgeen voor mijn gevoel wel iets meer ‘substance’ geeft/heeft dan de huidige hapjes voor ontbijt en lunch, ik toch geen honger heb! En btw het zgn Dry Brushing vind ik heerlijk. Het geeft een lekker tintelend gevoel en een extra schoon gevoel als je vervolgens uit de douche komt.

Dag 3 – donderdag 12 maart: So far sogood’. Vandaag ook weer prima vol te houden. Eind van de dag lekker trainen en als ik naar huis rijd heb ik wel enorme ‘honger’, maar wel een heel voldaan gevoel. De weegschaal stond vanochtend thuis op 91 kg en na de training aan het eind van dag op 91,7 kg. Ik ben op de goede weg!

Dag 4 – vrijdag 13 maart: Vandaag wordt een beetje een uitdaging om me netjes aan het voedingsschema te houden. Ik ga vanmiddag nl. naar Aruba vliegen om daar morgen een seminar te verzorgen. Thuis is het volgen van een dieet oid toch altijd ietsje gemakkelijker. Het ontbijt en de lunch verlopen normaal en gelukkig vind ik ’s avond met mijn collega op Aruba een prima restaurant waar ze een heerlijke salade serveren. Veel fris groen in combinatie met vruchten, zoals aardbei, appel, ananas e.d. En ook nog een klein stukje geitenkaas. Smullen! De weegschaal stond vanochtend op 90,8 kg. Vandaag ook voor het eerst de ‘plasstripjes’ gebruikt. Beide keren, zowel ’s ochtends als ‘s avonds resulteerden in een score 5.

Dag 5 – zaterdag 14 maart: Vandaag wordt zeker weer een uitdagende dag vwb voeding. Ik moet ’s ochtend vroeg vertrekken naar de locatie waar het seminar wordt georganiseerd (Universiteit van Aruba) en het blijkt dat de winkeltjes in het hotel nog niet open zijn. Het ontbijt buffet ziet er verrukkelijk uit, maar biedt helaas weinig gezonde voeding die past in mijn Detox voedingsplan. Het is allemaal erg Amerikaans met pancakes, grits, en zo. Dus rest mij een glas jus d’orange en een paar stukjes fruit (volgens mij uit blik, maar ok beter dan niets…..). Ook de lunch op de seminar locatie biedt deze dag niets wat past, helaas. Veel lokale gerechten met vlees, pastechis, e.d. Gelukkig heb ik een zak fruit meegenomen van huis en eet ik de appels, mandarijntjes en pruimen op, en kan ik ook een granola bar met chocola niet weerstaan, want het is toch een volle en inspannende dag en ik heb wel een beetje energie nodig. ’s Avond thuis weer een heerlijke salade met tonijn, en dat maakt veel goed ;-)

FASE II: DE KUUR

Dag 6 – zondag 15 maart: Vandaag de eerste dag met darmspoelingen. Ik vind het best een beetje spannend en ben een tijdje bezig om alles netjes klaar te zetten zodat eea soepel verloopt…….(misschien stiekem ook wel om het spoelen nog een beetje uit te stellen…..). Ik volg alle aanwijzingen nauwkeurig op en dan is het zover. Onze badkamer is ruim en ik kan dan ook op mijn gemak het matje met een handdoek daar neerleggen, zodat ik snel bij het toilet ben. Het lukt me niet om in 1 keer de hele inhoud van de klysma zak binnen te krijgen. Halverwege krijg ik echt kramp en aandrang en moet ik een kleine tussenstop op het toilet maken. De tweede helft op mijn ander zij gaat beter. Aan het eind ben ik toch wederom blij dat het toilet in de buurt is ;-) Alles ging veel sneller dan ik had verwacht. De zak is zo leeg en de reactie daarna komt ook heel snel.  Al met al, viel het niet tegen. Dit houd ik wel vol ;-) En het goede nieuws is dat de weegschaal vanochtend op 89,8 kg stond. Joepie, voor het eerst sinds hele lange tijd onder de 90 kg!

Dag 7 (II) – maandag 16 maart: Vandaag lekker vrij, omdat ik afgelopen zaterdag gewerkt heb. Dat komt goed uit, want ik zou niet weten hoe ik de darmspoelingen op mijn werk zou moeten doen…….Vandaag kamille thee aan de spoeling toegevoegd. Ik merkte eerlijk gezegd niet zoveel verschil met gewoon water, alleen de geur van de kamille is wel aangenaam en dat verdoezelt de geur die er uit het toilet komt een beetje……. nooit geweten dat ik zoveel rommel in mij had! Het spoelen gaat al iets beter dan gisteren en het lukt mij om de gehele inhoud van de klysma zak in 1 keer binnen te krijgen, pffffff. Daarna is het toch wel weer rennen. Het lukt me echt niet om de inhoud 10 minuten binnen te houden, zoals er in het Detox Handboek staat. Het eten van alleen maar soepjes en sapjes valt me reuze mee. M.n. de soep maakt mijn trek in iets hartigs helemaal goed. En wat mij het meest bevreemd, ik heb eigenlijk geen honger…..

Dag 8 (III) – dinsdag 17 maart: Vandaag weer aan het werk, dus de ochtend begint met het klaarmaken van diverse sapjes en heel stiekem neem ik toch ook een paar mandarijnen mee, voor de zekerheid ;-) Dit onderdeel van de kuur is tijdens een drukke dag op kantoor toch wel even wat anders, dan dat je lekker op je gemak thuis bent. Ik heb vandaag de ene vergadering na de andere en ben heel blij, dat ik behalve de sapjes ook de mandarijnen op kan peuzelen. Veel water drinken staat er in het Detox Handboek, dat doe ik braaf, maar aan het eind van de dag heb ik toch wel een beetje een klotsend gevoel. Ik voel me in de loop van de middag ook een beetje duf en duizelig. Snel naar huis en daar wacht een heerlijke paprika soep op me, die weer veel goed maakt. Het spoelen is inmiddels redelijk routine geworden, dus dat gaat die avond goed. Ik snap alleen nog steeds niet hoe je met het slangetje op je rug kan liggen. Op mijn zij gaat het prima, maar op mijn rug lukt me echt niet, ik lig niet lekker en krijg onmiddellijk kramp, zodat ik dan maar weer op mijn zij rol. Het goede nieuws is dat ik nu al over de helft van het ‘moeilijkste’ gedeelte van het detoxen ben.

Dag 9 (IV) – woensdag 18 maart: Deze dag verloopt een beetje hetzelfde als gisteren en de duizeligheid houdt aan en ik heb ook niet zoveel fut. Dit vind ik een minder prettige bijkomstigheid van het detoxen. Het is ook een erg lange dag, die heel erg druk is. De mandarijnen en de appel heb ik echt nodig om te blijven functioneren op mijn werk. Met alleen sapjes red ik het niet. Vandaag tomatensap meegenomen, waaraan ik wat kruiden heb toegevoegd, dat stilt ook mijn hartige trek een beetje. En de heerlijk verse tomatensoep (mijn lievelingssoep) maakt ook deze dag weer af. Nog 1 dagje van “de kuur”. Ik ben blij dat ik de beslissing genomen heb, maar het valt niet altijd mee om dit met mijn drukke baan te combineren……

Dag 10 (V) – donderdag19 maart: De dag begint goed, als ik op de weegschaal ga staan en zie dat deze 89.2 kg aanwijst. Hier heb ik het toch allemaal voor gedaan. Dit geeft me weer moed. Vanochtend weer aan de slag met de plasstripjes en geloof het of niet, het stripje verkleurt een beetje blauw ipv groen of geel of oranje. Het lijkt het meest op de kleur van nr. 9. Ongelofelijk! Is er toch iets gebeurt vanbinnen….. Vanavond weer een uitdaging! Uit eten met een vriendin, die maar een paar daagjes op het eiland is, dus het kon even niet anders. Maar gelukkig staat er tomatensoep op het menu en als hoofdgerecht neem ik een salade met komkommer en tomaat en ook een paar stukjes ei. Het smaakt heerlijk ;-)! Ik ben dus voorzichtig al een beetje aan het opbouwen begonnen. Laatste strip in de avond vergeten, was een beetje laat thuis en best wel moe!

FASE III: OPBOUWFASE EN NAZORG

Dag 11 – vrijdag 20 maart: Vandaag de eerste dag van de opbouwfase. Ik geniet met volle teugen van een simpele salade met geitenkaas voor de lunch. Het smaakt echt heerlijk! Ik dit toch wel een beetje gemist. En als echte Hollandse heb ik ook de zuivel wel gemist, dus de yoghurt bij het avond eten smaakt hemels ;-)! Ik merk wel dat ik toch een echte lekkerbek ben. Maar ja, het is niet voor niets dat ik de afgelopen periode druk aan het sporten en gezond eten heb gewerkt. En als je het resultaat ziet, heb ik het ook niet voor niets gedaan!!! Ik voel me goed; de duizeligheid is er soms nog wel een beetje, maar ik merk dat ik me na de lunch weer prima voel; en de tomaatjes en het stuk komkommer smaken naar meer…….maar ik houd me in.

Dag 12 t/m24 1 april (nee, geen grap ;-) De rest van de dagen van de opbouwfase verlopen soepel. Ik pak mijn ‘oude’ schema van gezond eten weer op. Ik merk wel dat ik behoefte heb aan af en toe een lekker stukje pure chocola en met Pasen voor de deur zijn de alom tegenwoordige paaseitjes erg verleidelijk. Ook de nootjes die in het schema staan zijn voor mij echt ‘de cherry on the cake’. Zoals ik hierboven al aangaf, ik ben en blijf een smulpaap. Ik kan me alleen veel beter beheersen dan voorheen en zoek wanneer een ‘snoepgevoel’ zich aandient eerder naar een redelijk gezonde en calorie arme variant.

Zonder biefstuk/rood vlees kan ik wel, de kip en vis uit het opbouwschema vind ik erg lekker. Die houden we erin. En wanneer de dag van de biefstuk voor het avondeten er is, vind ik het eigenlijk niet eens heel erg bijzonder of lekker……

Brood blijf ik toch maar vermijden, want ik merk dat mijn gewicht daar sterk op reageert. Ik houd het dus maar bij crackers met iets lekkers erop!

De plasstripjes op dag 4 van de opbouwfase geven kleur 8 aan, een beetje blauwachtig, maar toch weer groen. Ik weet niet precies wat dat betekent, maar het is in ieder geval anders dan aan het begin.

Aan het eind van de totale Detox kuur voel ik me prima. Ik heb een voldaan en opgeruimd gevoel. En nog steeds wijst de weegschaal 89 aan. Weliswaar 89,6, dus wel weer ‘ietsjes’ meer dan aan het eind van de Kuur, maar ik ben dus in drie weken tijd mooi 3 kilo afgevallen en dit duwtje had ik precies nodig.

Veel dank aan Tamara voor haar steun en goede adviezen. Ik ga het zeker volhouden, ook in mijn uppie!