Veel voorkomende vragen

Waarom is het belangrijk om regelmatig te detoxen?

Ons lichaam reinigt zichzelf continu op een natuurlijke manier door o.a. in de lever, nieren, darmen en andere organen afvalstoffen te filteren en vervolgens af te voeren via de ontlasting, urine en transpiratie. Dit mechanisme werkte uitstekend toen de mens duizenden jaren geleden dicht bij de natuur leefde, maar als gevolg van veel moderne ontwikkelingen bevinden zich zoveel schadelijke stoffen in het milieu, ons drinkwater, voeding, cosmetica, reinigingsmiddelen en gebruiksvoorwerpen dat ons lichaam niet meer in staat is die enorme hoeveelheid schadelijke stoffen het hoofd te bieden. Om ervoor te zorgen dat deze giftige stoffen zo min mogelijk schade aanrichten in het lichaam worden ze door ons lichaam veilig opgeborgen in de vetcellen, waar ze soms jarenlang kunnen blijven zitten. Er vindt dus een ophoping van schadelijke stoffen plaats in het lichaam, en de enorme hoeveelheid giftige stoffen die je vervolgens dagelijks meedraagt kan je uiteindelijk ziek maken.

 Helpt detoxen echt?

Detoxen is geen modeverschijnsel van de laatste jaren, want  veel  natuurgeneeswijzen pleiten al eeuwenlang voor een regelmatige reiniging of ontgifting van je lichaam om zo gezond te blijven. Veel natuurgenezers zijn van mening dat het lichaam maar één ziekte kent, te weten ‘toxemie’, en dat het lichaam in staat is zichzelf te genezen van elke ziekte zolang het lichaam schoon is en voldoende goede voeding binnen krijgt. Helaas vinden veel medici uit de reguliere geneeskunde dat detoxen je gezondheid niet verbetert en dus overbodig en misschien zelfs gevaarlijk is, al moet gezegd worden dat er steeds meer Westerse medici zijn die inzien dat de moderne maatschappij ernstig vervuild is en dat een detox wel degelijk gezondheidsvoordelen kan bieden.

Een bewezen voordeel dat een detox in ieder geval zeker heeft is dat het zeer goed kan helpen als je wil afvallen. De Amerikaanse arts Mark Hyman meent dat overgewicht vaak helemaal niet veroorzaakt wordt door teveel eten en te weinig bewegen, maar door milieuvervuiling. In zijn boek “The Ultra Simple Diet” vertelt hij dat een gezond voedingspatroon in combinatie met regelmatig detoxen het meest effectief is als je gewicht wil verliezen.

Een ander voordeel van regelmatig detoxen is dat je er de verschijnselen van veroudering mee kunt vertragen. In 1923 werd al ontdekt dat je met detoxen de celfunctie kunt verjongen, omdat de lichaamscellen na een detox dezelfde eigenschappen hebben om zich aan te passen en te groeien als de cellen van jonge dieren (Sergius Morgulis, “Fasting and Undernutrition”. University of Nebraska, 1923).

 Waarom is een goede voorbereiding van een detox belangrijk?

Detoxen is niet iets dat je ‘zo maar even’ kunt gaan doen. Als je een detox onvoldoende voorbereidt of niet op de juiste manier uitvoert dan zul je er in het beste geval niet veel effect van merken. Maar met een slecht voorbereide en onjuist uitgevoerde detox kun je ook ernstige schade toebrengen aan je lichaam, omdat de tijdens de detox vrijgekomen giftige stoffen in je bloedbaan terecht komen en vervolgens je organen en weefsels kunnen aantasten of permanent kunnen beschadigen.  De ontgiftingsverschijnselen die hierbij ontstaan zijn in de wetenschap bekend als de “Herxheimer Reactie”, en deze gaat gepaard met vergiftigingssymptomen zoals misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid of stemmingswisselingen. Deze belangrijke risico’s kun je voorkomen door je detox in 4 stappen uit te voeren.

  1. Je lichaam voorzien van extra vitamines en mineralen
  2. Het spijsverteringsstelsel tot rust brengen
  3. Detoxen met ondersteunende voedingsstoffen
  4. Detox afsluiting

 Hoe lang kun je het beste detoxen?

Het beste kun je eenmaal per half jaar 5 of 15 dagen detoxen, maar de lengte en frequentie kun je het beste laten afhangen van je eigen wensen, doelstellingen en wat het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Kortere detoxperiodes, zoals bijvoorbeeld 1 dag per week, zijn sterk af te raden, want daarmee breng je alleen maar je spijsvertering uit balans zonder er gezondheidsvoordelen mee te behalen. Tijdens de eerste detoxdag gaat het glucoseniveau in het lichaam namelijk omlaag waardoor de glycogeenreserves uitgeput kunnen raken. Het lichaam zal als reactie daarop in eerste instantie eiwitten uit de weefsels halen om glucose aan te maken, en na een dag zal het pas vetreserves gaan aanspreken waarmee de detox in gang wordt gezet. Als je maar één dag ontgift haal je dus alleen maar eiwitten uit het lichaam zonder de gifstoffen die in vetcellen zitten opgeslagen af te voeren.

 Hoe voel je jezelf na een goed voorbereide en juist uitgevoerde detox?

Vraag het aan iemand die een goede detox heeft gedaan en je zult van iedereen hetzelfde horen: je voelt je schoon en energiek, je huid straalt, je gezichtsvermogen verbetert, de krampen en pijnen die je had zijn weg of sterk verminderd, je slaapt opeens een stuk beter, je immuunsysteem is versterkt en je bent wat overtollig gewicht kwijt. Kortom: je bent weer als nieuw en kunt er weer lekker tegenaan!